tisdag 8 december 2009

sexlust

Läser en artikel av Fugl-Meyer och Giami från 2006; Swedish clinical sexologists. Who are they? Who do they treat? Genom en enkätundersökning har sexologer fått svara på ett antal frågor, bland annat frågades om vilket det vanligaste sexuella problemet som kvinnor söker hjälp för är. Låg lust kom på första plats. Funderade lite kring detta och vad det beror på. För det första måste ju låg lust ställas i förhållande till något och man måste ha en idé om vad "normal" lust innebär. Kvinnan har låg lust, i förhållande till vad? En hög lust, hos mannen? Har män och kvinnor olika grad av sexlust och vad beror i så fall det på?

Spekuleras kan göras. Under lång tid har det varit skamligt och till och med syndigt för kvinnan att känna sexuell lust och även om denna idé tack och lov inte råder (på vår plats i världen) längre bär vi fortfarande arvet. Att tala om sex kan vara svårt, att berätta för en partner vad man tycker om och vad man tänder på har många fortfarande svårt för. Om det rör sig om problem kring sexualiteten är skam och skuldkänslor fortfarande starka och många har svårt att vare sig tala med sig partner eller söka hjälp.

Sen, en annan fråga som kan ställas; finns intresset i sängen? Generösheten? Lekandet? Finns anledningar att prioritera sex? Läste här om dagen att en betydligt större procentandel värdesätter sömn mer än sex. Om mannen knullar på tills det går (för honom) och sedan vänder sig för att sova finns ju inte så stor anledning att ha sex, för kvinnan.Spännande vore att veta om homosexuella kvinnors sexlust skuljer sig jämfört med heterosexuella kvinnors? Spekulationer, javisst, men ny forskning visar att det i hög grad handlar om psykologiska orsker till bristande sexlust, impotens och ont vid samlag (dyspareunia) samt att exempelvis stress kan vara en stark bidragande orsak. Ytterligare forskning om det sexuella gensvaret visar att det finns ett samband mellan sexlust och faktorer som stämning, tid och rum i högre grad hos kvinnor än hos män (exempelvis ett nystädat hem och en lyxig middag kan vara en bra inledning på en het kväll).

Och - tänker jag och försöker få ihop någon röd tråd- trots av vi bor i ett alltmer jämställt land visar nya siffror att det är kvinnan som fortfarande utför större delen av hushållsarbetet, har koll på barnens aktiviteter och skolgång och ja... också hon som har den låga sexlusten.

5 kommentarer:

  1. Män prioriterar sömn. Det är därför de vill ha sex snabbt och sedan sova. I allmänhet är män fantastiskt bra på sex. Kvinnor har lägre grad av lust för de satsar på kvalitet, medan män satsar på kvantitet. Det var svaren på alla dina frågor.

    D.A. (expert på sex)

    SvaraRadera
  2. Men varför tror du män satsar med på kvantitet än kvalitet och isf att kvinnor gör tvärtom? Visst är män fantastiskt bra på sex, iaf ibland o iaf en del;)

    SvaraRadera
  3. Man kan alltid diskutera detta, visst. Man kan diskutera hur länge som helst. När det gäller djurs beteende så accepterar vi biologi som orsak, men när det gäller en djurart, människan, så accepterar vissa inte biologi som orsak, utan säger att beteendet beror på sociala konstruktioner. Jag tror att även arten människa styrs av både biologi och av sociala konstruktioner. Kvinnor vill ha en stark man som kan skydda dem, fysiskt och, numera, ekonomiskt. De måste bli gravida med barn till sådana män. Att bli gravid med en svag och liten kille är nio månader bortkastat tid. Men även de svaga och små männen vill föra vidare sina gener. Därför är de varje lönehelg så kallat desperata. Kvinnor vill även att det ska gå väl för sin avkomma och då är det bra om den blir stor och stark. Kvinnor vill också föra vidare sina gener och därför vill de locka de bästa männen. De flesta kvinnor som jag känner vill se snygga ut, speciellt om de ska träffa män som de inte känner. Detta är naturligtvis ett generellt resonemang. Alla är inte desperata och en del vill inte vara intima med människor av ett annat kön, visst. En majoritet är dock heterosexuell.

    D.A.

    SvaraRadera
  4. Jag tror inte att biologin har så stort inflytande över vårt beteende, vi kan ärva vissa personlighetsdrag osv men på det stora hela är det miljön som styr. Faktorer som kultur, social kontext, klass och kön formar oss. Och givetvis tror jag att det vi finner attraktivt hos varandra mellan könen är sociala konstruktioner som är något som förändras över tid och rum. Längre tillbaka i historien ville nog kvinnor ha en stark man och mannen en kvinna som tog hand om barn och hem eftersom det var den tidens konstruktion. Idag ser det annorlunda ut, vi behöver inte vara fysiskt starka för att överleva, det är andra egenskaper som räknas. Judith Butler, en av nyckelpersonerna inom queerteori menar att biologiskt kön överhuvudtaget inte existerar utan att kön skapas genom performativitet, ständigt upprepade handlingar. Hon har skrivit en bok om det den heter Gender Trouble.

    SvaraRadera
  5. Hej, D.A. håller inte med Judith Butler. När det blir krisläge faller människor tillbaka i stenåldersbeteende, den så kallade reptilhjärnan slår till. Biologiskt sett är vi alltså fortfarande på år 6 000 före vår tidsräkning. Men det är rätt, även annat spelar in nuförtiden, då det inte är krisläge. Det gamla finns dock kvar i bakhuvudet då man väljer en partner. Butler tror att arten människa skiljer ut sig från andra djurarter? Eller anser hon att kön inte existerar heller hos hundar, lejon, björnar och älgar? Jag antar att hon i så fall gör det. Jag håller i så fall inte med Butler. Den enda skillnaden från stenåldern och nu är att många människor har studerat och därför söker man även efter ett intellekt som man skulle vilja leva tillsammans med. Men för den absoluta majoriteten av människor var det inte så ens före andra världskriget.

    D.A.

    SvaraRadera